sam en rosa in de droogste woestijn ter wereld
Door: rosa diemont
Blijf op de hoogte en volg Rosa
24 Augustus 2008 | Chili, Santiago de Chile
Wat superleuk dat jullie zo massaal hebben gereageerd op mijn blog! Vind het echt heel leuk om van jullie te horen!
Sam en ik zijn net terug gekomen uit de noordelijke woestijn van Chili; de Atacama woestijn, de droogste woestijn ter wereld. Er zijn plekken in deze woestijn waar nog nooit een druppel regen is gevallen (sinds de meting). We zijn vrijdagochtend vertrokken. Onderweg hele stukken langs de kust van Chili gereden en veel bloeiende cactussen gezien, echt prachtig. Toen we in de ochtend aankwamen (na 24 uur bus) in San Pedro de Atacama (een klein dorpje in de woestijn met heel erg veel backpakkers) hebben we meteen een hostel gezocht en het museum bezocht. De volgende dag zijn we om 4 uur ’s ochtends opgestaan om met een gids naar de Tatio Geisers te gaan (de hoogste geisers ter wereld 4800 meter boven zeeniveau). Bij de geisers was een ‘termal’ waar je kon baden. Echt heerlijk warm water dat verwarmt door de vulkanen om de geisers heen. Na het bezoek aan de geisers was dat heerlijk, omdat de temperatuur bij de geisers -15 graden was.
Op de terugweg zijn we vicunas (kleine lama’s) en echte lama’s tegengekomen en hebben we in een klein dorpje lamavlees gegeten, erg smakelijk moet ik zeggen!
De volgende dag hebben we fietsen gehuurd om naar een ander klein woestijn dorpje te fietsen en om naar Valle de Luna te gaan. Dit is een beschermt gebied in de woestijn, omdat de rotsen, uitzichten en vlaktes werkelijk prachtig zijn. (het landschap heeft iets weg van een vreemd maanlandschap, vandaar ook de naam van deze vallei; Maanvallei). We hadden ons wel een beetje op dit bezoek verkeken en dachten ‘ach, dat doen we wel even, met onze gezonde Nederlandse fietsbenen’, maar de weg ging erg stijl omhoog en de woestijnwind was ontzettend hard en droog. In Valle de Luna hebben we vanaf een berg gekeken hoe de zon onderging, samen met honderden andere toeristen. Het is namelijk prachtig om de andere omliggende bergen, vulkanen en vlaktes oranje en rood te zien kleuren!
Afgelopen maandag zijn we met een georganiseerde 4-daagse toer naar Bolvia gegaan. We (Sam en ik en nog andere toeristen) werden bij de grens van Bolvia en Chili opgehaald door een jeep. De jeep werd bestuurd door een steeds coca-bladeren kauwende chauffeur. Naast hem zat zijn vrouw die toen we waren vertrokken opeens een baby van 5 maanden oud onder allemaal doeken vandaan haalde. Het kindje had blijkbaar liggen slapen toen we waren in gestapt. Echt een hele bijzondere ervaring om in een jeep dwars door de woestijn te scheuren, langs vulkanen, vicunas, bergmeren en zoutvlaktes. Weer hebben we geisers gezien, maar ook meren in de kleuren rood, blauw en wit, waarin flamigo’s aan het badderen waren. Overdag was het weer prachtig, maar elke avond koelde het af naar -15 graden. Het was de geen luxueuze, comfortabele tocht, maar zeer de moeite waard.
En nu zijn we weer terug in Santiago bij mijn tante. Ik zal jullie verder op de hoogte houden van alles wat ik meemaak. Dikke kus voor iedereen!
26 Augustus 2008 - 06:03
Laura:
He jullie!
Wat gaaf zeg.. Ben jaloers op jullie! Heerlijk om even te horen dat het allemaal goed gaat, en jullie mooie dingen beleven/zien/meemaken. En wat een mooie foto's, geeft echt een goed beeld ervan.
Hier in het regenachtige nederland gaat verder ook alles prima. Zaterdag Lisa wegbrengen :(
Nou roosje, geniet en succes met je stage die er nu aan zit te komen..
En sam, jij alvast een goede reis terug gewenst.
Liefs -
26 Augustus 2008 - 07:11
Oda:
Hoi Rosa,
Wauw, wat prachtig zeg, echt geweldig, ik ben stikjaloers. Een leuk verhaal en prachtige foto's, van mij mag je nog wel meer van dat soort foto's sturen, heel erg mooi! Fijn dat jullie zo genieten en wat goed dat jullie zo'n tour zijn gaan maken. Wat grappig van dat babytje, dat was het blijkbaar wel gewend om mee te gaan in een jeep. Erg leuk. OP dit moment is het hier grijs, donker en het zal zo wel nat worden, dus geniet maar lekker van het mooie weer daar en al het moois. Nog heel veel plezier samen deze laatste week met Sam en alvast heel veel succes met je stage die volgende week gaat beginnen (?) en de hartelijke groeten aan Wendeline, Chaim en Domingo.
Liefs, Oda -
26 Augustus 2008 - 09:15
Alex:
Hee Roos!!
Wat een super mooie foto's hé!! Hoe bevalt het reizen je nu?? Gaaf hé! En wat gaat de tijd hard he, je zit er nu ook al weer bijna een maand! Maar goed ik blijf je volgen hoor!!
Ik hoop dat je nog een hoop ga meemaken en als je thuis komt dan wil ik al je verhalen persoonlijk horen!!
Groet Alex. -
26 Augustus 2008 - 19:48
Hi Rosa en Sam,
Wat heb jullie leuke dingen gedaan, maar zo te zien en te lezen hadden jullie het inderdaad erg koud. Ik zou nog niet aan -15 moeten denken. Is nog veel te koud voor ons in de zomer, maar voor de Chileense winter denk ik dat dit wel een normale temperatuur zal zijn.
Ik wens jullie veel plezier deze komende weken. En ik zal wachten op het volgende verhaal.
26 Augustus 2008 - 19:48
26 Augustus 2008 - 19:49
26 Augustus 2008 - 19:50
27 Augustus 2008 - 07:51
Dirk En Yt:
Ha lieve Rosa en Sam
Prachtig die foto's en je schrijft heel goed Rosa zodat we het echt een beetje mee beleven. Waren jullie niet kapot trouwens na 24 uur in een bus???
Veel liefs van ons! -
29 Augustus 2008 - 07:33
Carla:
Hallo Rosa,
Mooi geschreven en enthousiast bericht.
Geniet, maar wees ook voorzichtig.
Succes met je stage.
Carla -
29 Augustus 2008 - 09:50
Eva:
rosie!
Wat een mooie dingen heb je gezien zeg! GAAF. Hoop dat je nog veel meer moois gaat zien en meemaken. Succes en veel plezier met je stage.
dikke kus Eva -
29 Augustus 2008 - 13:47
Sophia Ettayb:
Wauw Roosje en Sam,
Indrukwekkend zeg allemaal, goed ook om te horen dat het goed met jullie gaat!!
Hou ons op de hoogte,
dikke kus vanuit de Vianenstraat
Sophia -
29 Augustus 2008 - 16:16
Hans-Peter:
Hey Rosa & Sam,
Wow, klinkt allemaal geweldig zeg! En ik zit maar op de zolder van een een Amsterdams grachtenpand... (Naja, is ook leuk, al is de Herengracht minder avontuurlijk als de Valle de Luna of Bolivia...)
Veel succes op je stage, Rosa, en ik hoop nog veel van je te lezen!
groetz,
Hans -
30 Augustus 2008 - 07:18
John:
Hoi lieve Rosa,
Ik heb genoten van je verhaal en prachtige foto's. De woestijn en de geisers zijn van een onverstelbare schoonheid. Fantastisch dat jullie dit samen konden beleven. Vandaag komt Sam weer aan in Nederland en ga jij verder op ontdekkingsreis.Ik wens je een heerlijke tijd. Stevige kus van John en tot gauw weer! -
30 Augustus 2008 - 07:51
John:
Onverstelbaar is misschien ook aardig maar het moet natuurlijk onvoorstelbaar zijn. dag! -
30 Augustus 2008 - 20:12
Esther V G:
Ha die Rosa! Dat klinkt goed zeg en ziet er ook super uit. Ik vond het zo leuk om je weer eens te zien en spreken (in Utrecht op het feest van Inge). Heel veel plezier en dikke kus, Esther en de Wtjes. -
31 Augustus 2008 - 20:17
Xaviera:
Lieve Rosa..
Je heb al veel meegemaakt van gezien zeg! Wat leuk voor jou en voor Sam!! Veel succes met het begin van je stage!! We mailen snel weer..
Dikke kus, Xav -
04 September 2008 - 12:30
Teun :
Gisterenavond heeft John al gereageerd op jouw mail. Ik reageer vanaf mijn werk omdat mijn pc nog steeds niet gebruiksklaar is. Ik heb met collega's jouw foto's bekeken en ik wil je zeggen dat ik onder de indruk ban van de prachtige natuur. Ik hoop dat het goed met je gaat en dat je heelhuids in het zuiden terecht ben gekomen. Vandaag werkt John aan het gereed maken van mijn pc dus ik hoop dat ik je dit weekend nog kan mailen.
hartelijke groet,
Teun -
05 September 2008 - 02:10
Sanne:
Hoi Rosa,
Hier vanuit Australie even een kort berichtje..
Wat een gave verhalen zeg! En de foto's zijn helemaal super!
Ben je al begonnen met je stage?
Ik begin pas volgende week donderdag, dus ik heb nu mooi nog even de tijd om Melbourne te leren kennen, voordat ik begin..
Ik zal je verhalen blijven volgen en we houden contact!
Dikke kus San! -
05 September 2008 - 19:32
Dorien:
Wat een fantastisch reisverslag. Helaas krijgen we de bij Oma de site niet geopend, dat zal wel wat met dat Belgenland te maken hebben. Geniet maar van al die ervaringen die jij nu kan opdoen. Geweldig vele groetjes
Dorien