Afronding van mijn stage in Chili
Door: rosa diemont
Blijf op de hoogte en volg Rosa
23 Januari 2009 | Chili, Chiloe
Hier weer een verhaaltje uit Chili, want ik heb al weer veel te lang niet geschreven. Voor iedereen die ik nog geen gelukkig Nieuwjaar heb gewenst; Gelukkig Nieuwjaar!! Dat het een mooi jaar mag worden met veel geluk, liefde en gezondheid.
In ben in de maand december vooral in Santiago gebleven om de teksten voor het museum op Chiloé te schrijven. Ook was er geen plek in het huis waar ik verblijf op Chiloé, dus kon ik daar niet zijn. Ik heb dus alle feestdagen bij de familie gevierd, wat erg gezellig en leuk was! Na de jaarwisseling kwamen mama en Jan aan, dus ben ik nog een paar dagen bij hen geweest en daarna ben ik terug gekeerd naar Chiloé met een nieuwe collega; Francisca, een student ecotoerisme. Zij zou mij gaan helpen met het realiseren van het museum en beginnen met haar eigen project, namelijk het toegankelijker maken van het park voor bezoekers (dus betere paden met betere informatievoorziening). De eerste dagen zijn we hard aan het werk geweest; de ruimte hebben we leeggehaald, we hebben verschillende planken opgehangen en zij heeft de Spaanse teksten die ik had geschreven nagekeken.
Na een weekje gewerkt te hebben, ben ik met mama en Jan naar het natuurpark Torres del Paine geweest. Eerst vlogen we naar Punta Arenas (zij vanuit Santiago en ik vanuit Puerto Monnt) waar we met een bus naar Puerto Natales gingen. Hier vandaan gingen we de volgende dag met een boot richting verschillende gletsjers (de Balmaceda en de Serano gletsjer) en meren met ijsschotsen erin die in het park Bernardo ‘O Higgins liggen. Het was verschrikkelijk mooi om daar te zijn. Zoveel natuurschoon! We zijn hier twee dagen gebleven en door een gids meegenomen op boten en wandeltochten. Hierna zijn we over een rivier met een snelle boot omhoog gegaan richting het park Torres del Paine. Hier hebben we een trektocht gemaakt, met eigen bagage op de rug, van herberg naar herberg. De eerste dagen mooi weer, maar de laatste dag helemaal weggespoeld door de regen. Het was wel heel erg spannend, veel mooie rivieren gezien die ook overgestoken moesten worden (zonder brug), bergpaadjes met diepe afgronden en harde wind. We hebben veel condors, guanaco’s (soort lama’s), ñandu’s (soort struisvogel) en andere dieren gezien. We voelde ons dus echte ‘backpackers’ en avonturiers.
Na deze reis ben ik weer terug gekeerd naar Chiloé en daar heb ik mijn werk afgerond en overgedragen aan een ander meisje hier die door zal gaan met het realiseren van het museum. Ik vind het erg jammer dat ik geen resultaat kan zien van mijn eigen werk. Het museum is gemaakt, maar dan alleen op papier. Dit komt omdat er hier zoveel toestemming van allerlei bazen moet worden gegeven en er worden geen snelle beslissingen genomen. Ook mijn eigen stagebegeleider hier is zo druk bezig met zijn eigen projecten dat hij nauwelijks tijd heeft om mij te begeleiden (wat ook een beetje het probleem was in Villarrica). Gelukkig heb ik met Francisca nog heel erg leuk samengewerkt.
Toch ben ik heel erg blij dat ik mijn stage hier in Chili heb gelopen en had geen andere stage willen lopen. Ik had mijn stage kunnen lopen in de hoofdstad waar ik misschien zekerder was geweest over een beter eindresultaat, maar dan had ik niet zo veel geleerd over de flora en fauna van het land, over de vroegere culturen en over fotograferen. Doordat ik hier heb stage gelopen weet ik veel meer over de cultuur van het land, de taal en de mensen. Ook heb ik ontzettend mooie dingen gezien van het land en ben met veel nieuwe dingen in aanraking gekomen. Ik ben steeds opgevangen door mijn familie hier en heb veel leuke dingen met hen gedaan. Dat maakte de tijd hier nog fantastischer. Aan de ene kant wil ik nog echt niet naar Nederland, aan de andere kant is dat wel weer een stuk rustiger, zekerder en ik zie weer allemaal andere lieve mensen (want ik mis jullie wel hoor!!!). Maar ik zie jullie dus weer als ik terug ben, over iets meer dan een week!
Dikke kus en heel erg veel liefs!!
24 Januari 2009 - 08:07
Oda:
Hoi meid,
Wat een prachtige foto's maak je! Ik wil er ook naar toe! Echt geweldig wat jij allemaal meemaakt zeg. Vind je het niet heel erg jammer om weer terug te moeten, want het begint nu op te schieten he? Maar ik vind het ook wel leuk om je weer eens te zien! Ik wens je nog een hele fijne laatste week toe, geniet er nog van en een hele goede terugreis toegewenst en geef alle bekenden daar een dikke zoen!
Groetjes en liefs, Oda -
24 Januari 2009 - 09:08
Daan:
Wat een fantastische verhalen en mooie foto's. Ik ben jaloers hoor... Een hele goede terugreis alvast, ik zie je weer binnenkort!
Liefs Daan -
24 Januari 2009 - 22:31
Klaartje:
Lieve Rosa,
Wat een fantastische foto's!!!
Vooral die "mooi uitzicht" kan zo in een professioneel fotoboek.
Wat heb je het goed gehad, zeg, heerlijk voor je. En wat leuk dat je die trektocht hebt gemaakt met Blanda en Jan. Dubbel gevoel lijkt me, weer terug naar Nederland.
Een heel goede terugreis en tot ziens,
liefs, Klaartje -
25 Januari 2009 - 08:25
Laura:
Wat ontzettend mooie foto's!! Wat een uitzicht. Ben net als de anderen, zeer jaloers!
Nou lieve Roos, Tot snel! Goede reis terug! Xx Laura -
25 Januari 2009 - 09:44
Dorien:
Begrijp je dubbele gevoel na het zien en meemaken van zoveel moois aan natuur en vriendelijkheid en liefde van mensen. Je hoeft toch echter niet voor altijd afscheid te nemen! Gewoon op naar de volgende te gekke tijd en dan nu weer ff hier in holland genieten.
Zie je op oma's verjaardag waarschijnlijk? Zondag 29 maart in De Bolle Buik. Uitnodiging volgt nog officieel.
xxxx, dorien and family -
25 Januari 2009 - 18:06
Jasper:
Hi Rosa,
Wat heb je een prachtige tijd gehad in Chili. En natuurlijk misschien wel het belangrijkst is natuurlijk, dat je veel geleerd hebt op je stage. Ik vond het altijd erg leuk om je verhalen te lezen. Ik zal dit erg missen, maar het is ook wel weer gezellig dat je naar Nederland komt over een weekje. Ik zal ook de prachtige foto's, van de Chileense natuur, die mij ontzettend veel zin geven en hebben gegeven om ook een keer naar Chili te gaan, op mijn netvlies opgeslagen houden. Ik vind vooral de foto's die je bij dit bericht hebt toegevoegd er mooi.
Rosa, tot ziens maar weer, misschien tot mijn verjaardag en anders zien we elkaar vast wel weer op een andere verjaardag.
Jasper.
26 Januari 2009 - 09:26
Hans-Peter:
Ha Rosa,
't Klinkt weer allemaal fantastisch!
Ik kan me je tweestrijd goed voorstellen. Wat dat betreft is het jammer dan Chili niet om de hoek ligt (of de RWA en je familie/vrienden) in Chili.
Echt zo fantastisch wat je daar allemaal doet en meemaakt!
Ik zie je volgende week weer, en zet mijn oor alvast open voor alle verhalen!
Groetjes en nog succes je laatste week!
Groet,
Hans -
26 Januari 2009 - 13:21
Margriet Jongmans:
Lieve Rosa,
Mag ik je heel hartelijk bedanken voor de leuke reisverslagen die ik van je gekregen heb. Ik heb genoten van alles.Chili moet een prachtig land zijn. Je hebt de tijd toch genomen om een groot gedeelte van het land te zien. Weinig mensen krijgen die kans.
Vooral de laatste reis naar de gletsjers zal wel adembenemend mooi zijn.
Je hebt dan wel niet alles kunnen doen wat je van plan was maar je hebt toch een groot stuk ervaring opgedaan en dat is heel wat waard/
Ik wens je veel plezier met de verdere studie
Heel veel groeten van Tante Margriet
26 Januari 2009 - 13:28
Teun En John:
Ook hier zijn de voorbereidingen voor jullie terugkomst in volle gang. Ga maar na:de auto gewassen en al op zijn plaats naast het huis, onze kleren gewassen en gestreken voor het komende weekend, welkomsborden voor Schiphol in de verf gezet, ons welkomslied weer eens gereperteerd. Kortom jullie kunnen terugkomen. Goede reis.
Teun en John -
26 Januari 2009 - 13:35
Maayke:
Hee Roos,
Kom je een keer thee drinken als je weer in Schoorl bent,
groetjes Maayke. -
26 Januari 2009 - 21:19
Lida Floor:
Je klinkt opgetogen en zo te horen heel veel geleerd van deze boeiende plek op deze geweldige aardbol. Ik hoop je natuurlijk persoonlijk te spreken en over jou ervaringen uit te kunnen wisselen. Met Sam doe ik een fotocursus. Heel spannend. We krijgen boeiende opdrachten en zij uren oppad om foto's te maken. De opdracht was om als marsvrouwtje met een frisse blik te kijken naar onze eigen plek op deze planeet. Echt lekk. Morgen worden de foto's besproken en wacht een niewe opdracht waarmee ik dan opnieuw aan het werk ga. Lieverd, geniet nog even van je tijd daar en hoop je te zien. Veel liefs, Lida -
27 Januari 2009 - 18:49
Carla:
Ola Rosita
Me gusto mucho leer tus relatos y ver todos las fotografias. Me entiendo gue no guieras volver a Holanda, pero asi es la vida. Buen viaje y hasta la vista
tu tia Carla -
27 Januari 2009 - 19:35
Dorien:
Ha die Rosa,
Weer enorm van je verhaal en foto's genoten.
Ik zal het gaan missen, maar het is ook eg leuk dat je naar huis komt
Fijn dat je het met Blanda en Jan leuk hebt gehad
Tot gauw
veel lieve groetjes
Dorien -
31 Januari 2009 - 00:00
José:
Que Dios te acompañe mi vida.
Buen regreso a casa!!!
Nos vemos muy pronto Rosa..
te amo mi chanchita preciosa!
Te amo mi reina!