Verandering van werkplek
Door: rosa diemont
Blijf op de hoogte en volg Rosa
21 November 2008 | Chili, Chiloe
Hier weer een verhaal van mij uit Chili. Het gaat goed met mij! (voor de mensen die haast hebben en wel willen weten of het goed met me gaat, maar niet het hele verhaal willen lezen). Misschien weten een aantal van jullie het al, maar ik ben veranderd van stageplek. Ik zal even uitleggen waarom:
Mijn taken bij de organisatie ForestEthics zouden zijn: het realiseren van het toeristisch Mapuchecircuit en meehelpen met het organiseren van ExpoNativa 2009 (een expositie waar verschillende kunstenaars hun werk kunnen laten zien en verkopen. Ook de Mapuches zijn hierbij betrokken).
Laat ik beginnen bij het Mapuchecircuit. Voor dit circuit was, voordat ik kwam, nog niemand begonnen. Er was, en is, nog geen geld, geen planning en geen duidelijke begeleider van het project. Ook miste iemand die professioneel was in het maken van dit soort circuits. Hier kwam nog eens bij dat de mensen met wie ik werkte (don Hector en zijn zoon Giuliano) alleen maar tijd in het weekend hadden om samen met mij te werken. Als ik met het circuit door zou gaan, had ik het gevoel niet genoeg te doen voor mijn stage hier in Chili omdat ik niet voltijd aan de slag kan en omdat het project veel te langzaam zou verlopen. Ook bleek uiteindelijk dat Giuliano het realiseren van dit circuit niet als schoolopdracht had.
Om deze redenen, heb ik besloten, nadat ik mijn publieksonderzoek voor hen had afgerond, me terug te trekken uit dit project.
Hoe gaat zij nu verder met dit circuit? Don Bernardo beloofde aan don Hector, tijdens de vergadering waarin ik zei dat ik hier niet verder mee wilde gaan, dat hij opzoek zou gaan andere studenten (bijvoorbeeld studenten toerisme of eco-toerisme), die meer kennis en ervaring hebben op het gebied van het maken van toeristische circuits. Ook beloofde hij dat hij zijn connecties met het Tropenmuseum in Amsterdam even zou vragen naar Chili te komen om hier te komen helpen met het opknappen van een aantal musea.. Toen ik vroeg naar wie dat dan wel niet was, was het antwoord: de directeur… Natuurlijk komt die even naar Chili om een museum, niet groter dan een huiskamer, om te toveren in een geniaal museum. Maar goed.. dit terzijde, want eigenlijk doet het er niet toe, maar het is meer om even de sfeer te scheppen.
Aan de andere kant had in als taak bij ForestEthics meehelpen met het organiseren van ExpoNativa. Voor dit project is helaas geen geld en ForestEthics kan dit project dus niet realiseren.
Gelukkig, maar dit weten jullie al van mijn vorige verhaal, heb ik ander werk gevonden op Chiloe en ik ben daar nu om verder te werken aan de expositie die we nu gaan maken. Hier ben ik nu en ik ga heel hard werken om verder te gaan daar! Ik hoop snel aan jullie resultaat (foto’s van een mooi ingerichte expositie) te laten zien, maar zover is het nog niet. Dit verhaal was even om jullie op de hoogte te stellen! Ik ben nu weer in Chiloe en het is supergezellig. Zit in een huis met veel jonge mensen die allemaal onderzoek doen hier. Alleen zijn ze allemaal Spaanstalig en praten dus supersnel en allemaal door elkaar. Toch vind ik het heel erg leuk om hier te zijn!
Dikke kus voor jullie allemaal, en laat me weten hoe het daar gaat in Nederland! Vind het superleuk om jullie verhalen ook te lezen!
xxxx
22 November 2008 - 08:59
Oda:
Hoi Rosa
Wat goed dat die andere stageplek op je pad is gekomen! En dat vind je toch ook een leuke stage? Je zult inmiddels al wel een aardig woordje Spaans spreken he? Heerlijk dat het je zo goed bevalt en goed dat je zoveel onderneemt.
Nou meissie, nog een hele goede tijd daar, het begint al aardig richting januari te lopen he? Vind je het niet enorm snel gegaan? Wij vieren over 2 weken Sinterklaas, die helaas bij jou niet langs zal komen, maar we zullen een glaasje op je drinken met een handje pepernoten erbij! volgend jaar ben je gewoon weer van de partij!
He meid, een hele goede tijd verder. Ik zag gister op het nieuws dat het 31 graden bij jullie is, heerlijk! Hier vliegen de hagelstenen om je oren, dus wees maar blij dat je lekker warm daar zit!
Hou je taai meissie!
Liefs, Oda -
22 November 2008 - 11:44
Blanda En Jan:
Hallo lieverd,
Lekker weer van je te horen en fijn dat je goed in Chiloe aangekomen bent. Kun je ForestEthics al een beetje achter je laten? Het is goed dat je het zo gedaan hebt, je kunt nu meer van je stage maken en laten zien welke kwaliteiten je in huis hebt. Zoals Oda al zei, het is hier volop winter met hagel- en sneeuwbuien en lichte vorst in de nacht. Chiloe zal ook niet zo warm zijn maar in ieder geval beter dan hier. Wat moeten we nou met ons huisje in Villarica?! Valt daar niets te zien van jou en moeten we 7 uur zuidelijker reizen! Nou ja, rond Villarica is het ook prachtig dus we maken er wel wat van! Dag lieverd, hopelijk kunnen we gauw bellen emt elkaar. Dikke kus van ons! -
22 November 2008 - 15:55
Daan:
Lieve Rosa, ik ben heel erg blij voor je dat je een andere stageplek hebt gevonden en dat je het zo naar je zin hebt daar. Het moet echt een enorme ervaring voor je zijn allemaal...
Tycho is inmiddels ook met zijn stage begonnen op Paaseiland. Hij werkt dus een paar duizend kilometer van jou vandaan op een van de meest afgelegen eilanden ter wereld. Mocht je dat nog niet weten, hij houdt ook een weblog bij op tycholejeune.waarbenjij.nu..
Met mij is alles prima verder. Nog ruim 2 weken en dan ga ik weer voor vier weken naar Thailand. Kan haast niet wachten!
X Daan -
22 November 2008 - 16:03
Teun En John:
Lieve Rosa,
Alleen al uit de reactie op jouw aankondiging om weg te gaan blijkt wel hoe weinig kennis deze mensen hebben voor het realiseren van plannen. Idealisme is één ding, maar... enz. Veel lezers van dit stukje kunnen dit beamen.
John en ik zijn bezig om de kieren in ons huis af te plakken. Bij ons in huis waait werkelijk de wind. Over die oude sint zullen wij het dan maar niet hebben. Die komt toch niet, nu onze dochter elders verkeert. Kind, wij zullen een lekker glas op jouw succes in Chili drinken en zijn in gedachten bij jou. Bel wanneer je in Santiago bent
Een dikke kus van John en Teun. -
22 November 2008 - 20:56
Hans-Peter:
Ha die Rosa,
Echt top van je dat je van stageplek gewisseld bent! Veel succes met het nieuwe project.
Ik vond het jammer dat jouw presentatie niet in mijn poultje zat, maar het is fijn af en toe wat te lezen.
In het Bijbels loopt alles prima. Komende tijd is een erg drukke tijd: veel activiteiten, met als hoogtepunt de kerstvakantie... Op tweede kerstdag en nieuwjaarsdag na zit ik dan elke dag in het museum. (Ja, ook eerste kerstdag...).
Nou, hoewel mijn stage geweldig is, en ik jou daar nog een lange periode gun, zie ik er naar uit je weer te zien!
Veel succes nog!
En fijne kerst!
Groetjens,
Hans.
PS Weet je nog dat ik je vroeg te denken aan me met de museumnacht? Dat was hard nodig. We hadden toen op 1500 bezoekers gehoopt, zoals het jaar er voor. Dat werden er uiteindelijk bijna 3000... dat paste dus gewoon niet... -
23 November 2008 - 13:34
Joke:
Lieve Rosa,
Ja eindelijk reageer ik dan ook eens, ik zag je vader afgelopen vrijdag en vertelde zo dat ik wel je verhalen las, maar niet reageerde. Het lijkt me ontzettend gaaf om zo lange tijd in 'n hele andere cultuur, land, andere mensen, andere taal, andere gewoonten en anders eten. Je boft dat je hier de kans hebt genomen om dit te doen. Geniet van alles wat je zo ontmoet en de dingen die je doet.
Heel veel liefs Joke -
23 November 2008 - 22:51
Klaartje:
Lieve Rosa,
Wat klinkt jouw leven in Chili heerlijk zoals het studentenleven in het buitenland moet zijn. Iets nuttigs doen voor je studie en ondertussen allerlei mensen leren kennen en mensenkennis opdoen en lol maken. En Spaans leren. Als je dat gedicht kunt vertalen dat als reactie op je vorige blog is geplaatst zit het wel goed met je Spaans.
Wij genieten van Sinterklaas en schoentje-zetten.
Vandaag had ik harpvoorspelen in Bergen, ik heb jou, Blanda en Jan weer gemist! Maar ze hebben goed gespeeld, (vooral Brigitta!) dus juf is weer tevreden.
En nog tevredener nu ik jouw belevenissen lees, je hebt er heel goed aan gedaan naar Chili te gaan én om van stageplek te veranderen!
Veel liefs, Klaartje -
24 November 2008 - 08:42
Dorine Z.:
Hooooooooooi Rosaatje!
Wat goed dat je hebt geruild! Hopen dat het nu leerzamer is!
Vind j het jammer als je weer terug naar Nederland moet
Wij hadden vorige week terugkomdag! Was wel weer leuk iedereen te zien!
Volgend blok zitten we bij elkaar! Heb dr nu al zin in:D
Tot snel!
kus! -
24 November 2008 - 08:53
Dirk :
Lieve Rosa
Deze berichten van jou zijn al bijna een kompleet stageverslag (inclusief reflectie!)Het is boeiend voor de lezer zoals jij het beschrijft.
Hier nattesneeuwt het voortdurend. De kippen kleumen en Sint is weer in het land.
Dag!
Dirk (en Yt) -
24 November 2008 - 10:41
Lida Floor:
Lieve Rosa, knap zoals je het allemaal doet. Wat je ook tegenkomt, van alle ervaringen kun je leren en zo te horen doe je dat ook.Leuk om in een huis te zitten met jonge mensen die met van alles en nog wat bezig zijn.Dat werkt stimulerend. Gisteren sneeuwde het hier. Buiten hoorde ik vrolijke geluiden van de kinderen uit de straat. Ze waren een sneeuwpop aan het maken.De kachels staan te loeien en de kaarsen verspreiden een knus en gezellig licht. Nu even verder werken aan een opdracht voor het maken van 7 rubberen kettingen. Lieve schat heb het goed en tot de volgende mail, Lida -
27 November 2008 - 20:03
Judith:
Lieve Roos,
Tja een eerste reactie op al jou mooie verhalen. Ik schaam me wel ee beetje, maar denk regelmatig aan je en hoop dat je veel mooie ervaringen opdoet. Hier gaat alles goed, druk met werk en kids ed. Heel veel geluk en plezier nog en succes met de nieuwe uitdaging!
Liefs Judith -
28 November 2008 - 20:23
Jasper:
Hi Rosa,
Sorry dat ik zo laat reageer, maar had het deze week heel erg druk.
Wat maak je toch spannende dingen mee. Jammer, dat je het doel dat je met deze stage eigenlijk wilde behalen, niet helemaal gelukt is.
Ik vond het leuk om te lezen dat een van de mensen van de stage gewoon even de directeur van het Tropenmuseum optrommelt om te komen kijken naar een tentoonstelling die in een ruimte gegeven wordt de zo groot is als een huiskamer.
Met mij gaat alles goed. Ik had deze week weer eens veel huiswerk. Zo moest ik een sollicitatiebrief voor een snuffelstage schrijven en moest ik leren voor proefwerken die ik volgende week heb.
Rosa, ik wacht met veel smart op je volgende bericht. Maak het maar gezellig in Chili en vergeet 5 demcember niet.
Groeten en tot schrijfs,
Jasper -
01 December 2008 - 02:49
Tycho :
Hej Rosa,
Eindelijk een nederlandstalige site met dezelfde tijdsaanduiding als waar ik me bevind!
Je hebt het wel tof volgens mij, mooi! Paaseiland is ook leuk, leuk dat je mijn verhalen ook gevonden hebt!
29 januari vliegen Tim en ik naar Santiago, ben jij er dan nog? Zou leuk zijn om even bij te kletsen!
Groeten Tycho
04 December 2008 - 09:28
Lisa:
Lief Roosje!
Wat ben ik toch weer trots op je! Opkomen voor je eigen plannen en te durven zeggen dat je daar weg gaat vraagt lef en dat heb je duidelijk! Heel fijn dat je iets anders hebt kunnen vinden.. Laat me snel weer weten wanneer je in Santiago bent, want ik heb je natuurlijk weer van alles te vertellen, er gebeurd hier zoveel!
Oja, ik ga trouwens toch kerst en oud en nieuw in Cairns vieren! Maar daar vertel ik je later ook weer alles over.. Hou je mail maar in de gaten want binnenkort stuur ik je weer wat leesplezier;)
Veel kusjes aan mijn allerliefste pliendinnetje van heel de wereld (en aan de andere kant van de wereld, hihi!) -
28 December 2008 - 12:06
Marianne:
Lieve Roos,
Gefeliciteerd met je verjaardag.
We zullen er eentje nemen op je gezondheid.
Liefs
M&M -
03 Januari 2009 - 10:38
Dorien:
Hoi Roos!
Sorry, dat ik zolaat reageer. Kan je eigenlijk geen reactie meer noemen. Maar hoe gaat 't met je? Als het goed is zijn je moeder en Jan er nu.. top hoor. Ik hoop dat jullie nog een gezellige maand hebben samen. En dat je voor je studie ook genoeg hebt kunnen doen. Met ons gaat alles prima. Na twee rustige weken en veel tijd met elkaar, gaan we er overmorgen weer tegenaan. Dat zal weer even wennen zijn..
Voor jou: de allerbeste wensen voor 2009, veel geluk, liefde en gezondheid. En hopen je weer veilig hier terug te zien over ca. een maand.
xx, Dorien
en ook van Tansingh, Devika, Saisha en Roopini -
03 Januari 2009 - 10:39
Dorien:
O ja: nog gefeliciteerd met je verjaardag!!
xx, Dorien -
04 Januari 2009 - 17:21
Sophia :
Lieve Roos,
Mis je in de Vianenstraat!!
Happy newyear!!
Dikke kus, tot gauw