Rosa bij de Mapuches in Villarica - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Rosa Diemont - WaarBenJij.nu Rosa bij de Mapuches in Villarica - Reisverslag uit Santiago de Chile, Chili van Rosa Diemont - WaarBenJij.nu

Rosa bij de Mapuches in Villarica

Door: rosa diemont

Blijf op de hoogte en volg Rosa

08 September 2008 | Chili, Santiago de Chile

Mari Mari allemaal (halo in Mapudungun)!

Hoe gaat het met jullie? Met mij goed, ik zit nu in Villarica (in het zuiden van Chili)op mijn stageplek. Ik heb nog niet heel veel te schrijven over mijn werk hier, omdat ik vooral moet wachten op mensen. Ik moet bijvoorbeeld wachten op Hector (een Mapuche meneer waarmee ik het toeristisch informatie wandeltocht ga maken). Hij moet eerst praten met de families en met mijn stagebegeleider Bernardo. Maar ik ben wel bij een Mapuche ceremonie geweest en daar wilde ik jullie toch even van op de hoogte brengen. Hieronder dus mijn verhaal over af gelopen zaterdag tijdens 'Trafkintu' (zo heet de ceremonie). Het is wel een beetje een lang verhaal geworden, maar dat is voor de doorzetters onder jullie, hihi :D

Ik ging samen met Matias (de Franse student die stage loopt bij EcoManagment, de organisatie waarmee ForestEthics samenwerkt) naar de Mapuche ceremonie Trafkintu die één keer per jaar wordt gehouden. Het is bijzonder dat wij werden uitgenodigd door Don Hector, omdat het niet gebruikelijk is dat er buitenstaanders bij aanwezig zijn, laat staan toeristen.
Bij Trafkintu gaat het erom dat de vrouwen met elkaar eigen verbouwde, biologische zaden uitwisselen.

Om elf uur begon de bijeenkomst. We werden verwacht op het platteland in de Ruca Chanqülko (traditioneel huis van de Mapuches). Deze Ruca wordt in de zomer gebruikt om in de zomer toeristen te ontvangen. Hier wordt dan traditioneel gekookt, artesania verkocht en de toeristen kunnen er foto’s maken en paardrijden. In de Ruca werden wij ontvangen met verse, boven het houtvuur gebakken, Sopaipillas (deeghapjes) en Mate (een kopje vol met kruiden water en suiker dat door een rietje gedronken moet worden) door de familie van Don Hector (de man waarmee ik het circuit zal maken). Later kwamen er nog andere individuen bij.
Na de Sopaipillas werden we uitgenodigd om buiten bij de Canelo boom, de heilige boom van de Mapuches de ceremonie te openen. Dit werd gedaan door een gebed aan Changenechen, hun God, eerst in het Mapundungun, later in het Spaans, muziek en het lopen om de boom.

Toen we weer binnen waren ging iedereen om de tafel met zaden heen staan. Hector hield een verhaal om uitteleggen waarom deze ceremonie werd gehouden. Bij Trafkintu gaat het erom dat de vrouwen die de zaden uitwisselen de persoon kennen met wie zij zaden ruilen en zo weten van wie de zaden komen, hoe ze verbouwd zijn en zo zeker weten dat bij dit proces geen (chemische) bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Belangrijk is dat het bij Trafkintu niet gaat om geld, maar om het ruilen van de zaden. Dit ligt in het verlengde van de Mapuchegedachte dat het in dit leven niet alleen gaat om geld, maar het leven op zich. Hierbij horen zaken als duurzaam omgaan met grond, het biologisch verbouwen van gewassen, geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken zodat dat milieu en mensen geen schade van deze middelen ondervinden. Belangrijk is dat dit ook geleerd wordt aan de kinderen, zodat zij weet hebben van deze ceremonie en waarom het belangrijk is deze te blijven organiseren. Naast dat de kinderen leren hoe met de aarde en gewassen om te gaan, leren de kinderen ook over de traditionele muziek en hun cultuur.

Na de uitleg van Hector stelde iedereen zichzelf voor, vertelde welke gewassen hij of zij verbouwde en hierna gingen de vrouwen aan de slag. Nadat de vrouwen klaar waren werd er geluncht met Sopaipillas, honing en andere broodjes. Tijdens de lunch schoof er een meneer bij ons aan die samen met Hector projecten organiseert. Nu kwam hij vertellen over dat hij in de gemeente van Villarica zit en hij wilt graag stemmen krijgen van Mapuches voor de verkiezingen binnen de gemeente van 26 oktober. Hij vertelde dat hij zal pleiten voor het verbeteren van educatie voor Mapuche kinderen, het helpen van studenten die te weinig geld hebben om naar de universiteit te kunnen en het behouden van de cultuur van de Mapuches. Ook wil hij meer steun vanuit de gemeente voor initiatieven van de communes uit de stad. Nu is het zo dat er weinig oren zijn voor de problemen die de Mapuches ondervinden.

Na de lunch zat iedereen gezellig met elkaar te conserveren en heb ik met Don Hector gepraat over de positie van de Mapuches in de huidige maatschappij van Chili, wat de problemen zijn en dat er nog steeds sprake is van discriminatie. Nog steeds is niet altijd mogelijk dat afgestudeerde Mapuches werk kunnen vinden. In de overheid van Chili zitten (nog) geen ministers die opkomen voor hun belangen. Hector vertelde dat hij denkt dat het nog een lange weg te gaan is, maar dat hij op zijn eigen manier probeert bij te dragen aan het verbeteren van de omstandigheden voor de Mapuches. Ook hebben we het gehad over andere Mapuche ceremonies (bijvoorbeeld het nieuwe jaar voor de Mapuches dat voor hun begint op 24 juni), muziek en het maken van het toeristisch circuit.

Voor mij was het een enorme eer dat ik deze ceremonie mocht bijwonen, want het gebeurt niet vaak dat buitenstaanders hierbij kunnen zijn. Omdat er geen toeristen bij kunnen zijn is dit ritueel nog traditioneel en ‘echt’. Ook is het geweldig om je te bedenken dat dit ritueel al heel erg lang op deze manier door de Mapuches wordt gehouden. We werden heel hartelijk en open ontvangen en de mensen waren ook zeer geïnteresseerd in ons.

Ik hoop dat het ook goed gaat met jullie? laat me weten hoe het met jullie gaat!
Dikke kus voor iedereen!! en tot mails!

Rosa

• 08 September 2008 - 19:33

Teun:

Lieve Rosa,

Een zeer interessant verhaal, goed verteld met oog voor details. Komend weekend ben ik bij oma in Belgie en zal haar dit verslag lezen. Hartelijke groeten van mij en John.
    Teun

• 08 September 2008 - 19:34

Blanda:

Hallo lieve Rosa,
    Zit ik net achter de computer, komt jouw verhaal binnen. Ben ik zomaar eens de eerste die reageert (gebeurt niet vaak!). Wat een geweldig verhaal over die ceremonie, moet fantastisch zijn zoiets mee te maken! Hoop dat je dit nog veel meer gaat meemaken. Veel liefs en dikke knuffel, je moeder

• 08 September 2008 - 19:42

Martijn:

Hee Roos!

Wat gaaf he! super dat je bij die ceremonie aanwezig mocht zijn. Geen betere manier om de (lokale)cultuur te ontdekken/bekijken! Natuurlijk ook leuk om te horen dat alles goed met je gaat.

Heel veel succes met je stage, en het belangrijkste; heel, heel veel plezier!

Liefs, Martijn

• 08 September 2008 - 20:58

Jan:

Lieve Rosa,
    Zo'n enthousiast verhaal van jou maakt het jou missen wel weer een beetje goed; maar niet meer dan dat beetje hoor. Het lijkt me zo geweldig dit mee te mogen maken. Ik hoop echt dat dit het begin is van een prachtige Mapuche-ontdekkingsreis. Uitmondend in een mooie stage en een hooggewaardeerd afrondend stageverslag. Maar helaas, zover is het nog niet. Je zult nog een aantal hindernissen moeten nemen. Heel veel liefs en alle suscces, Jan

• 09 September 2008 - 09:56

Oda:

He Rosa

Wat een superverhaal zeg! Ik ben echt stikjaloers op je, lijkt me geweldig om dat allemaal mee te mogen maken en wat bijzonder dat jullie daarbij aanwezig mochten zijn!
    Nou meid, volgens mij red je het allemaal wel, je klinkt erg enthousiast en ik wens je nog een hele goede en geweldige tijd toe. Het ga je goed meid!

Liefs, Oda

• 09 September 2008 - 14:33

Sam:

lieve rosa wat mooi gesreven. bijzonder dat je daarbij mocht zijn. de foto's zijn prachtig geven een goed beeld. liefs sam

• 09 September 2008 - 16:50

Frank:

Fantastisch verhaal Rosa!!! Jij maakt veel mee en ziet ook ontzettend veel. Helaas hoort wachten op voortgang met je werk bij het lot van een stagiair. Sterkte daar mee.

• 09 September 2008 - 17:48

Jasper:

Hi Rosa,

Wat een ontzettend interessant verhaal. Het lijkt mij inderdaad ook erg interessant om wat meer over de Mapuches te weten te komen. Zo te lezen vond je het ook erg interessant om met de Chileense minderheidsgroep in contact te komen. Zo vond ik het leuk om te lezen dat de Mapuche kinderen wat meer van hun eigen cultuur leren. Hier zullen wij in Nederland eigenlijk een voorbeeld aan moeten nemen, want volgens mij kennen we niet echt volksmuziek, misschien alleen onze smartlappen, maar verder hebben we niet veel andere cultuur. En leren we er op school ook niet veel over.

Rosa, ik wens je nog veel plezier met je stage. Leer maar veel over Chile.

Groetjes en tot schrijfs,

Jasper.

• 09 September 2008 - 19:28

Dorien:

Ha die Rosa,
    Het is wel weer een bijzonder verhaal. Je hebt het ook geweldig weergegeven met prachtige foto's. Geniet maar van je stageperiode. Ik verheug mij al op je nieuw belevenissen
    vele lieve groetjes
    Dorien

• 10 September 2008 - 09:34

Anna:

He Rosa, wat een ontzettend gaaf verhaal zeg. Lucky girl!!!! Ik had eindelijk eens tijd om al je verhalen tot nu toe te lezen en zo te merken is het onwijs gaaf allemaal. Leuk!!
    Sterkte met het op gang komen van de stage, ik sluit me aan bij Frank, het is het lot van de stagiaire, helaas.
    Groetjes en een dikke kus,
    Anna

• 10 September 2008 - 15:18

Esther :

Ha die Rosa.
    Wauw wat bijzonder en wat zien die broodjes er lekker uit! Die thee iets minder maar hopelijk was de smaak okee? Ik ben benieuwd hoe je nu woont en hoe dat je bevalt. Heb je een eigen kamer? Hoe is de omgeving? En waar breng je de tijd door al wachtend??????? Heel veel sterkte geniet met volle teugen.... en dikke kus!
    Esther en de Wtjes

• 10 September 2008 - 19:42

Hans-Peter:

Hey Rosa,

In één woord: ge-wel-dig!!
    Echt cool. Wat een eer om zoiets mee te maken.

Wij hadden gisteren in het Bijbels Museum een Iftarmaaltijd (de maaltijd die moslims tijdens de Ramadan na zonsondergang eten) met een dialoog over vasten/voedselvoorschriften in de vijf wereldreligies. Erg leuk, maar niks vergeleken bij jouw verhaal...

Erg veel succes nu je 'echte' stage gaat beginnen!

Al deze avonturen: ze zijn je van harte gegund!!

Hans

• 10 September 2008 - 20:10

John:

Hoi lieve schat,
    Prachtig dat verhaal van jou. Zo zorgvuldig je hebt geobserveerd en beschreven wat er zich in die unieke situatie voor jou ogen afspeelde. Je was bevoorrecht en hebt dit heel deskundig benut. Wij zijn trots en volgen jou met warme interesse.
    Mijn persoonlijke studie naar de Alkmaarders en West-Friezen is wellicht ook interessant. Ik vind Nederlanders in zijn algemeenheid al niet bepaald subtiel en beleefd maar de lompheid die ik hier aantref; "beyond belief!". Ieder baant zich een weg door dit grote dorp alsof hij op klompen door een weiland stampt. Grof, niet links of rechts kijkend maar...."recht op de koe af!"zal ik maar zeggen. Ik moet nog erg integreren.
    En ik vind het heel leuk en prikkelend om me te leren aanpassen zonder dit gedrag over te nemen.
    Teun z'n computer is weer off-line, neem van mij aan dat hij met je mee leeft en veel aan je denkt. Zijn liefde voor jou ontroert mij. liefs en veel plezier, John

• 12 September 2008 - 01:16

Lisa:

Meisje, wat een geweldige ervaring! Je wilt zo graag alles over de Mapuches te weten komen en dan krijg je zo'n mooie kans om bij die ceremonie aanwezig te zijn. Zo te zien heb je die kans met beide handen aangegrepen en je verhaal klinkt fantastisch..

Ik mail je heel snel terug.. (heb je weer van alles te vertellen en te vragen natuurlijk!)

Heel veel liefs en kusjes, lies

• 12 September 2008 - 12:31

Dirk En Yt:

Prachtig verhaal Rosa over jouw eervolle deelname aan de zaden uitruil + ritueel. Prima zo'n uitruil traditie met een bijna ontroerende manier om 'fraude'te vermijden in plaats van de formele onpersoonlijke organisaties hier zoals 'Eco'
    Wij ruilen eieren voor groenten met een stel in onze straat en hebben al7 kistennotarisappels geoogst.......

We zijn heel benieuwd naar jouw stage ervaringen
    Dag!
    Zoen van Yt en Dirk

• 13 September 2008 - 10:34

Lida:

Lieve Rosa,
    Ik heb net alle afleveringen uitgebreid en met veel plezier zitten lezen.Stom dat ik dit niet eerder heb gedaan. Van Sam natuurlijk ook al veel enthousiaste verhalen gehoord en prachtige foto's gezien. Nu alleen verder, spannend voor je. Geweldig om zo'n mooi en krachtig ritueel mee te maken.Wat wordt er nog puur omgegaan met voedsel, daar kunnen wij veel van leren. Ook het doorgeven ervan aan de volgende generatie is van onschatbare waarde.Dag schat,geniet van alle nieuwe momenten die op je pad komen en daar horen ook de minder makkelijke bij, Lida

• 13 September 2008 - 15:17

Oma Belgie:

Hoi Rosa
    Ik ben nu bij Oma(dorien) en ik heb de site kunnen openen.Ik laat haar nog zien,hoe ze je kan bereiken. Op dit moment is ze een spelletje met JM aan het doen
    Heel veel groetjes van ons allemaal en een poot van Lady

• 13 September 2008 - 15:29

Oma Belgie:

Beste Rosa,
    Ik vind het erg leuk om je verhalen te lezen, amuseer je verder goed
    veel liefs van
    Oma en Janmaarten

• 14 September 2008 - 12:08

Annemieke:

Hey meis

Echt super gaaf! Je hebt het gewoon gedaan! Je zit daar voor een half jaar!
    Je ziet zoveel en leert zoveel van de cultuur en de mensen echt super!
    Ben ook zo benieuwd naar de je stageverslag en naar wat je allemaal nog meer gaat doen!!! Echt helemaal super!
    Het ga je goed!
    xje

• 23 September 2008 - 07:52

Dorine :

Hoi Rosatje!
    Wat leuk allemaal zeg! Echt super tof maar ook raar dat jij helemaal daar zit en wij hier zitten te 'brrrrrrrr-en'!
    Veel succes en plezier nog meisje!

Kusss van Dorine (je leukste klasgenoot ooit:D)
    O ja ik ga miss ook publiek en participatie doen! komen we bij elkaar in de klas!

• 28 September 2008 - 07:38

Dorien:

Hoi Rosa,
    Heel andere wereld hè! En je bent nu dus niet meer bij je tante, maar "helemaal alleen". Een goeie ervaring.
    We hopen dat je project goed gaat lopen en èh.. take care~~.xx, Dorien & family

• 28 September 2008 - 07:41

Dorien (zus Van Jan):

Hoi Rosa,
    Ik zag allemaal Dorienen die hadden gereageerd, dus ff uitleg: de vorige reactie was van de partimannen
    XX, Dorien

• 19 Oktober 2008 - 11:27

Sanne:

Hé Rosa,

Hoe gaat het met je?
    Ben heel erg benieuwd! Je hebt al zo lang niets van je laten horen hier..
    Down Under gaat alles super!
    Hoop snel weer wat van je te lezen!

Dikke kus Sanne!